Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 2
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Depunerea si completarea Declaratiei 394 in 2015
Publicat: 24 februarie 2015


CINE DECLARA?
Numai persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform†art. 153 din Codul fiscal, care au realizat, pe teritoriul Romaniei in perioada de raportare*, livrari de bunuri, prestari de servicii si achizitii de bunuri si servicii catre/de la alte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Persoanele impozabile care nu au realizat astfel de operatiuni in perioada de raportare, nu depun declaratia pe 0 (zero).
Formularul 394 este o declaratie informative, nu o declaratie fiscala. Numai in cazul declaratiei fiscale exista obligatia depunerii chiar daca nu se desfasoara activitate sau nu rezulta sume de plata in perioada de raportare.

PERIOADA DE RAPORTARE†– perioada fiscala declarata pentru depunerea decontului de TVA (formularul 300), prevazuta la art. 156 (indice 1) din Codul fiscal, (lunar, trimestrial etc.)

CE SE DECLARA?
Toate operatiunile impozabile si taxabile cu cota prevazuta de lege realizate pe teritoriul national, pentru care:
- este emisa o factura in perioada de raportare, inclusiv pentru avansuri si cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa ” sau “TVA la incasare”;
- s-a primit o factura in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea “taxare inversa” sau “TVA la incasare”.
IMPORTANT! Formularul 394 cuprinde pozitie distincta pentru declararea operatiunilor de livrari/achizitii de cereale si plante tehnice pentru care se aplica taxarea inversa prevazuta la art. 160 alin. (2) lit.c) din Codul fiscal

CE NU SE DECLARA?
- livrarile/achizitiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factura;
- operatiunile cu persoane neinregistrate ca platitoare de TVA in Romania;
- facturile emise prin autofacturare.
ATENTIE! Incepand cu operatiunile efectuate in luna august 2013 nu se declara bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform art. 155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai pana la data de 31 decembrie 2016;(OPANAF 4019/2014)


TERMEN DE DEPUNERE†– 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare si numai daca in aceasta perioada au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul obligatiei de declarare.

CUM SE DECLARA?
Declaratia se completeaza cu valoarea cumulata inscrisa in facturile emise/primite, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, ale partenerilor de tranzactii.
Exceptie: valorile totale inscrise in facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa, care se completeaza pe acelasi formular, separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare partener.

ATENTIE!†Daca dupa depunerea declaratiei se constata existenta unor omisiuni sau erori in datele declarate sau in cazul in care una ori mai multe facturi sunt emise in cursul unei perioade de raportare, dar sunt primite de beneficiarul tranzactiei dupa data depunerii declaratiei, persoana impozabila trebuie sa depuna o noua declarative corect completata, care inlocuieste declaratia informativa depusa initial.


MODALITATEA DE DEPUNERE
Declaratia se depune in format electronic sub forma unui fisier PDF care are atasat un fisier XML astfel:
- prin mijloace electronice de transmitere la distanta (on-line), in conditiile detinerii unui certificat calificat privind semnatura electronica;
- la registratura organului fiscal competent sau prin posta cu confirmare de primire, in format electronic, pe suport electronic, insotit de formularul listat, semnat si stampilat.
Declaratia se completeaza/valideaza cu ajutorul programelor de asistenta puse la dispozitie gratuit de unitatile fiscale.


IMPORTANT!
Verificarea faptului ca este o declaratie corecta reprezinta un proces ulterior depunerii, care se desfasoara pe serverele centrale.
Dupa depunerea prin internet sau la ghiseu a formularului 394 starea acesteia se poate verifica accesand portalul ANAF. Daca pe pagina de vizualizare a starii declaratiei se afiseaza un mesaj cu erorile pe care le contine documentul depus, trebuie ca, in termen de 3 zile lucratoare, sa se corecteze toate erorile comunicate si sa se reia procesul de depunere a declaratiei 394.

SANCTIUNI
Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei informative reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin.1 lit.f si alin.2 lit. c).

ATENTIE!†Informatiile declarate in “Lista livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii efectuate pe teritoriul national” si cele declarate in “Lista achizitiilor de bunuri si servicii efectuate pe teritoriul national”, de catre toate persoanele inregistrate in scopuri de TVA se vor verifica la nivel central in vederea corelarii informatiilor declarate pe codurile de inregistrare in scopuri de TVA ale furnizorului (emitent al facturii) si beneficiarului (cel catre care s-a emis factura) iar informatiile din baza de date vor fi puse la dispozitia organelor de control.
Prevederile OPANAF nr. 3596 / 2011 au intrat in vigoare la data de 1 februarie 2012 si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu 1 ianuarie 2012. Modificarile aduse prin OPANAF nr. 1992/2012, cu referire la sistemul TVA la incasare, au intrat in vigoare la 1 februarie 2013 si se aplica pentru operatiunile efectuate incepand cu 1 ianuarie 2013. Prevederile OPANAF 2986/2013 se aplica incepand cu operatiunile efectuate pe teritoriul national in luna august 2013. Prevederile OPANAF nr. 3806/2013 se aplica incepand cu facturile emise/primite in ultima perioada fiscala de raportare din anul 2013.

declaratia, 394, cine, depune

Top accesari azi

Un noul model al decontului de TVA ...[4]

Intocmirea si depunerea Situatiilor financiare anuale si a Raportarilor anuale aferente anului 2012 ...[3]

Obligatii declarative cu termene in luna mai 2014...[3]

Precizari privind completarea declaratiei 394 dupa data de 01 ianuarie 2015...[2]

Regimul fiscal aplicat zilierilor ...[2]

Finantele ar putea urca la 50.000 lei pentru platile in numerar pentru bunuri imobile ...[2]

Impunerea veniturilor din arenda ...[2]

Depunerea declaratiilor online: Noi reguli care se aplica din 18 aprilie 2013...[2]

Timbrul de mediu se modifica din nou, masinile diesel taxate mai mult...[2]

Cine intocmeste si depune Situatiile financiare anuale Óncheiate la 31 decembrie 2013 pana la 30 mai 2014 ...[2]

Normele metodologice privind plata impozitului pe constructii speciale au fost aprobate de Guvern...[2]

Ordin privind valoarea sumei lunare indexate care se acordńÉ sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2012...[2]

Este disponibil spre descarcare noul program de generare Ordine de plata/Foi de varsamant pentru 2014...[2]

Cine poate semna bilantul contabil in situatia in care o societatea nu are nici un angajat cu contract de munca si nici contract de prestari de servicii cu o fi...[2]

TVA la incasare - aspecte utile (Partea I)...[2]

Instructiuni de completare a formularului 012 - Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit...[2]

Noutati OMFP 1802/2014: Tratamentul contractelor clienti transferate...[2]

Noutati OMFP 1802/2014: Costuri de descoperta recunoscute ca active...[2]

Obligatii declarative cu termene in luna martie 2014 ...[2]

Cursuri valutare utilizate in anul 2013 pentru calcularea plafoanelor privind TVA ...[2]