Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 2
   

Noutati
Cine depune declaratia 392?
17 februarie 2015

 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Se modifica de la 1 ianuarie 2015 legea contabilitatii, pentru a permite transpunerea noii directive europene a contabilitatii
Publicat: 12 decembrie 2014


In Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013). Una din noutatile aduse este aceea ca toate persoane juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu numai firmele afiliate unor persoane juridice straine. De asemenea, se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.
Directiva nr. 34/2013 noua directiva a contabilitatii- trebuie transpusa in legislatia nationala pana in data de 20 iulie 2015.
Autoritatile isi propun aplicarea reglementarii comunitare incepand cu data de 01 ianuarie 2015, data de la care intra in vigoare si aceasta ordonanta.

In acest sens, in termen de 60 de zile, Ministerul Finantelor Publice va publica prin Ordin, reglementarile contabile subsecvente. Cu aceasta ocazie, se abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat in practica.

Iata cateva modificari relevante aduse de noua reglementare:
Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatii financiare anuale, iar acesta de obicei coincide cu anul calendaristic. Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, pentru sucursalele din Romania ce apartin unor persoane juridice straine si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.

Noutatea consta in faptul ca pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine. Institutiile financiare nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.

Contabilitatea se organizeaza si se conduce de regula in compartimente distincte, de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.

Desigur, contabilitatea poate fi condusa si in mod independent de o persoana membra CECCAR.

Persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, profesii libere, intreprinderi individuale) au obligatia sa conduca evidenta contabila in baza contabilitatii in partida simpla.

Noutatea consta in faptul ca acestea pot opta sa utilizeze contabilitate in partida dubla, cand reglementarile fiscale permit aplicarea acestor norme.

Se interzice in mod expres depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu.

Se introduce in lege in mod implicit principiul intangibilitatii bilantului de deschidere. In acest sens, erorile contabile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii acestora, potrivit reglementarilor de corectare a erorilor.

Mai amintim si faptul ca situatiile financiare consolidate pentru grupul de societati, se depun in termen de 15 zile de la aprobarea acestora, dar nu mai tarziu de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii.

Situatiile financiare aferente anului 2014 se intocmesc conform reglementarilor contabile deja aprobate.


Sursa: hotnews.ro
modificare, lege, contabilitate, 2015

Top accesari azi

Procedura privind aprobarea regimului de declarare derogatoriu ...[5]

Raportarea situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale ...[4]

Sustinerea entitatilor nonprofit ...[4]

Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, urmare a declararii inactivitatii temporare la Oficiul Registrului Comertului ...[4]

Modificarea unor formulare fiscale ...[4]

Luni, 25 martie 2013 inclusiv, termen limita pentru depunerea formularului 101...[4]

Procedura de autorizare a activitatii de schimb valutar ...[4]

Reglementari privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscale ...[4]

Aplicarea scutirii de TVA pentru transportul international de bunuri plasate in zone libere sau antrepozite libere ...[4]

Achizitii intracomunitare sub plafonul de 10.000 Euro, vs. inregistrarea in scopuri de TVA si in Registrul Operatorilor Intracomunitari...[3]

Noutati contabile: Fiscul poate anula inregistrarea in scopuri de TVA a unei firme ca urmare a faptului ca se schimba asociatii sau administratorii /Vezi si sol...[3]

Declaratia 200 aferenta anului 2012 - documentar fiscal...[3]

Cursul de schimb valutar valabil pentru modificarea perioadei fiscale la TVA ...[3]

Persoanele fizice din toata tara isi pot verifica electronic situatia fiscala. Cum functioneaza sistemul...[3]

Contabilitatea unui PFA...[3]

Obligatiile fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa...[3]

Oficial MFP: Sistemul TVA la incasare va deveni optional de la 1 ianuarie 2014...[3]

Protocol de colaborare in vederea schimbului de informatii intre ANAF si autoritatile administratiei publice locale ...[3]

Modificari si completari aduse Codului Fiscal privind impozitul pe venit ...[3]

Optiunea privind platile anticipate in contul impozitului pe profit ...[3]