Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 3
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Se modifica de la 1 ianuarie 2015 legea contabilitatii, pentru a permite transpunerea noii directive europene a contabilitatii
Publicat: 12 decembrie 2014


In Monitorul oficial de joi, 11 decembrie 2014, a fost publicata o ordonanta de modificare a legii contabilitatii, aceasta pregatind transpunerea de la 01 ianuarie 2015 a noii directive a contabilitatii (Directivei nr. 34/2013). Una din noutatile aduse este aceea ca toate persoane juridice romane pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu numai firmele afiliate unor persoane juridice straine. De asemenea, se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.
Directiva nr. 34/2013 – noua directiva a contabilitatii- trebuie transpusa in legislatia nationala pana in data de 20 iulie 2015.
Autoritatile isi propun aplicarea reglementarii comunitare incepand cu data de 01 ianuarie 2015, data de la care intra in vigoare si aceasta ordonanta.

In acest sens, in termen de 60 de zile, Ministerul Finantelor Publice va publica prin Ordin, reglementarile contabile subsecvente. Cu aceasta ocazie, se abroga sistemul contabil simplificat, sistem de altfel neutilizat in practica.

Iata cateva modificari relevante aduse de noua reglementare:
Exercitiul financiar reprezinta perioada pentru care trebuie intocmite situatii financiare anuale, iar acesta de obicei coincide cu anul calendaristic. Exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic, pentru sucursalele din Romania ce apartin unor persoane juridice straine si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.

Noutatea consta in faptul ca pot utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, toate persoane juridice romane ce isi doresc acest lucru si nu numai societatile afiliate unor persoane juridice straine. Institutiile financiare nu pot opta pentru un alt exercitiu decat anul calendaristic.

Contabilitatea se organizeaza si se conduce de regula in compartimente distincte, de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.

Se reformuleaza mai clar notiunea de persoana imputernicita, in sensul ca si aceasta persoana trebuie sa fie una angajata potrivit legii si trebuie sa aiba atributii in conducerea contabilitatii.

Desigur, contabilitatea poate fi condusa si in mod independent de o persoana membra CECCAR.  

Persoanele fizice ce desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri (PFA, profesii libere, intreprinderi individuale) au obligatia sa conduca evidenta contabila in baza contabilitatii in partida simpla.

Noutatea consta in faptul ca acestea pot opta sa utilizeze contabilitate in partida dubla, cand reglementarile fiscale permit aplicarea acestor norme.

Se interzice in mod expres depunerea la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, a mai multor seturi de situatii financiare anuale pentru acelasi exercitiu. 

Se introduce in lege in mod implicit principiul intangibilitatii bilantului de deschidere. In acest sens, erorile contabile constatate dupa depunerea situatiilor financiare anuale se corecteaza la data constatarii acestora, potrivit reglementarilor de corectare a erorilor.

Mai amintim si faptul ca situatiile financiare consolidate pentru grupul de societati, se depun in termen de 15 zile de la aprobarea acestora, dar nu mai tarziu de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii.

Situatiile financiare aferente anului 2014 se intocmesc conform reglementarilor contabile deja aprobate.


Sursa: hotnews.ro
modificare, lege, contabilitate, 2015

Top accesari azi

Scaderea TVA la 9 la suta la serviciile all-inclusive va avea un impact pozitiv pentru toata industria turistica ...[3]

Microintreprinderile fara salariati vor fi impozitate suplimentar, cu o suma fixa trimestriala...[2]

Noutati OMFP 1802/2014: Tratamentul contractelor clienti transferate...[2]

Noutati OMFP 1802/2014: Tratamentul contabil al stimulentelor acordate la incheierea sau renegocierea unor contracte-preluarea prevederilor interpretarii SIC 1...[2]

Luni, 25 martie 2013 inclusiv, termen limita pentru depunerea formularului 101...[2]

Obligatia operatorilor economici inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoarea adaugata de a transmite informatiile statistice Intrastat...[2]

Modificari aduse Codului Fiscal aplicabile cu 1 septembrie 2013 - TVA...[2]

TVA de 9 la suta se aplica de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vandute integral ...[2]

Obligatii declarative cu termene in luna martie 2013 ...[2]

Codul Fiscal rescris este aproape gata, dar nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014...[2]

De la data de 1 februarie 2015 intra in vigoare noua procedura privind inregistrarea in scopuri de TVA. Vezi care sunt cele 3 situatii posibile care pot aparea,...[2]

Obligatii declarative cu termene in luna AUGUST 2013...[2]

Fiscul pune consultantii fiscali sa raspunda pentru rambursari de TVA sub 65.000 lei fara inspectie...[2]

Guvernul vrea sa reduca din nou plafonul pentru microintreprinderi...[2]

Depunerea si completarea Declaratiei 394 in 2015...[1]

ANAF a transmis Hotnews.ro precizari legate de modificarile privind procedura inregistrarii in scopuri de TVA...[1]

Patronat: Impozitul pe venit de pana la 65.000 euro duce la falimente. 250.000 firme sunt pe pierdere...[1]

Guvernul lasa Fiscul sa amane pana la un an termenul de rambursare a TVA si impozitelor, daca este nevoie de inspectie fiscala prealabila...[1]

Noutati OMFP 1802/2014: Clarificari si completari privind contabilizarea programelor de fidelizare a clientilor...[1]

Declaratii fiscale cu termen limita de depunere 22 decembrie 2014...[1]