Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 3
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Cand si cum inregistram diferentele de curs aferente conturilor bancare sau contului de casa in valuta?
Publicat: 20 mai 2014


Utilizarea conturilor bancare in valuta presupune efectuarea unor tranzactii de diferite valori la diferite cursuri de schimb, avand in vedere ca operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii.

Sa luam un caz ipotetic in care deschidem un cont bancar in valuta, cont in care obtinem o incasare de 5000 euro la un anumit curs, iar dupa cateva zile efectuam o plata de aceeasi valoare catre un furnizor. Din punct de vedere al contului de euro soldul este 0 (zero), intrucat incasarile au fost egale cu platile. Insa daca dam o fisa de cont a acestui cont bancar vom descoperi ca acest cont bancar in valuta prezinta sold (debitor sau creditor in functie de cursurile de schimb utilizate pentru cele doua tranzactii). Acesta reprezinta de fapt diferenta de cusr favorabila sau nefavorabila aferenta tranzactiilor din aceasta perioada.

Ordinul 3055/2009 prevede inregistrarea acestor operatiuni in contabilitate la cursul BNR de la data efectuarii operatiunii.

In cazul operatiunilor de schimb valutar care se efectueaza intre un cont curent si un cont in valuta detinut la aceeasi sucursala a bancii, cursul valutar folosit in cazul contului de euro este cel la care se efectueaza licitatia cu valuta, astfel ca nu este permis sa existe in contabilitate diferente de curs din schimb valutar. Suma din contul curent trebuie sa fie egala cu suma in valuta la care se aplica cursul de schimb pentru licitatia valutara.

581=5121 456 ron

5124=581 100 euro (curs negociat cu banca 4,56)

Exista obligatia ca la finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta sa fie evaluate la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Daca continuam cazul de mai sus in care disponibilul la finele lunii este de 100 euro, si presupunem un curs la finele lunii de 4,67 lei/euro avem:
- valoare contabila pentru cei 100 euro = 456 ron
- valoare evaluata la curs BNR pentru cei 100 euro= 100*4,67=467 ron
Obtinem astfel diferenta de curs favorabila (467 ron - 456 ron = 11 ron) pe care o inregistram:

5124=765 11 ron

In acest fel valoarea evaluata a celor 100 de euro este corecta si reflecta valoarea reala a disponibilitatilor detinute care oricand pot fi transformate intr-o alta forma de lichiditate, urmand ca valoare obtinuta sa fie cat mai apropiata de valoarea reala.


Top accesari azi

Taxare inversa in cazul masurilor de simplificare ...[3]

Impozitarea veniturilor din activitati agricole - exemple practice ...[2]

TVA la incasare - aspecte utile (Partea I)...[2]

Reglementari privind facturile fiscale - documentar. Partea III: Alte aspecte (in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013)...[2]

Reglementari privind facturile fiscale - documentar: Conditii de emitere a facturilor...[2]

Noi prevederi legale privind administrarea marilor contribuabili ...[2]

Declaratia informativa privind dividendele acordate actionarilor...[2]

Modificari privitoare la TVA dupa 1 ianuarie 2015...[2]

Suspendarea inspectiei fiscale - documentar ...[2]

Modificare si completare a reglementarilor contabile: Partea II-a...[2]

In atentia entitatilor autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare! Depunerea situatiilor financiare anuale ...[2]

Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa ...[2]

Joi, 25 aprilie 2013 inclusiv, termen pentru unele obligatii fiscale...[2]

Obligatiile fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa...[2]

Sistemul taxei pe valoarea adaugata la incasare - Cine aplica acest sistem?...[2]

Reglementarea obligatiilor contractuale intre parteneri ...[2]

Declaratia 172 - documentar fiscal (termen limita de depunere: 25 februarie 2013)...[2]

Instructiuni privind solutionarea contestatiilor impotriva actelor administrative-fiscale ...[2]

Masuri de simplificare la TVA ...[2]

Calculul si restituirea timbrului de mediu ...[2]