Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 4
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Obligatii fiscale in cazul utilizarii zilierilor in activitatea cu caracter ocazional
Publicat: 21 iunie 2013


Sunt prezentate mai jos principalele obligatii fiscale in cazul utilizarii zilierilor in activitatea cu caracter ocazional.

Beneficiarul care utilizeaza zilieri in activitatea cu caracter ocazional din domeniile: agricultura, vanatoare si pescuit; silvicultura, exclusiv exploatari forestiere; piscicultura si acvacultura; pomicultura si viticultura; apicultura; zootehnie; spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural; manipulari de marfuri; activitati de intretinere si curatenie, are obligatia:

- sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor si sa-l pastreze la sediu;

- sa-l completeze inainte de inceperea activitatii si prezentarea organelor de control abilitate;

- sa prezinte lunar pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni catre inspectoratul de munca unde isi are sediu un extras al Registrului de evidenta a zilierilor.

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari este venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute zilnice.

Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut de fiecare beneficiar de lucrari se va efectua pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Declararea impozitului pe venituri din salarii se face in formularul 112, Anexa 1 Creante fiscale - randul 01, cod 602, "Impozit pe veniturile din salarii", cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fara completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaratie.


De retinut!
Activitatea desfasurata de zilieri nu confera acestora calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Zilierii vor putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie.

Beneficiarii care utilizeaza zilieri au obligatia completarii si depunerii formularului 205 "Declaratie privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate pe beneficiari de venit" prin bifarea modului V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" pana la 28 februarie 2014 inclusiv pentru impozitul retinut in anul 2013.

*
Baza legala: Legea nr. 52/2011, privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276/20.04.2011; Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1.439/29.04.2011 si Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.930/28.04.2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300/2.05.2011.


Sursa: www.finantevalcea.ro
obligatii, fiscale, zilier, zilieri, veituri, zilnice, cota, impozit

Top accesari azi

Calendarul obligatiilor fiscale FEBRUARIE 2015...[3]

Cand si cum inregistram diferentele de curs aferente conturilor bancare sau contului de casa in valuta?...[3]

Plafonul pentru platile in numerar pe care le pot face firmele va fi diminuat...[3]

Versiune noua pentru Declaratia 112 - Soft J...[3]

Obligatii fiscale ale persoanelor juridice care au cel putin 50 de angajati ...[3]

Declaratia 392A si 392B - cine le depune si pana cand ...[3]

Inregistrarea fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente ...[3]

Reglementari fiscale cu aplicabilitate de la 1 septembrie 2013 ...[3]

Obligatii declarative cu termene in luna decembrie 2013 ...[3]

Incepand cu luna august 2013, bonurile fiscale nu se mai declara in Declaratia 394 ...[3]

Acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii ...[3]

Regimul contributiilor sociale in perioada concediului pentru cresterea copilului ...[3]

In atentia contribuabililor care au obligatia de a depune Declaratia 307! ...[3]

Noutati OMFP 1802/2014: Tratamentul datoriilor pentru care suma de rambursat este mai mare decat suma primita...[3]

Miercuri, 15 ianuarie 2014, termen pentru Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220...[3]

Reguli privind exercitarea dreptului de deducere a TVA in cazul aplicarii sistemului TVA la incasare ...[3]

Infiintarea si functionarea grupului fiscal unic ...[3]

Precizari referitoare la numarul de evidenta a platii ...[3]

Noi reglementari privind Codul de Procedura Fiscala ...[3]

Beneficiile sotului-sotiei unei persoane fizice autorizate...[3]