Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 3
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Obligatia operatorilor economici inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoarea adaugata de a transmite informatiile statistice Intrastat
Publicat: 09 decembrie 2014


Potrivit LEGII nr. 422 din 22 noiembrie 2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata în M.Of. nr. 967 din 4 decembrie 2006, operatorii economici înregistrati în România în scopuri de taxa pe valoarea adaugata care expediaza bunuri într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care primesc bunuri dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sunt responsabili, conform regulamentelor Uniunii Europene, cu furnizarea informatiilor statistice Intrastat.

Aceasta obligatie revine operatorilor economici care:
- efectueaza comert intracomunitar cu bunuri
- realizeaza o valoare a acestuia ce depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

Obligatiile operatorilor economici înregistrati în România în scopuri de taxa pe valoarea adaugata care realizeaza schimburi intracomunitare cu bunuri:
- sa cunoasca pragurile valorice stabilite anual de Institutul National de Statistica pentru furnizarea informatiilor statistice Intrastat pe cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.
- sa declare separat introducerile si expedierile de bunuri, conform prevederilor din regulamentele Uniunii Europene referitoare la statisticile de comert intracomunitar, pe baza declaratiei statistice Intrastat, elaborata de Institutul National de Statistica.
Procedura de transmitere a informatiilor statistice

Declaratia statistica Intrastat completata se transmite lunar la Institutul National de Statistica la termenul stabilit prin normele de completare.

Perioada de referinta luata în considerare pentru completarea declaratiei statistice Intrastat este luna calendaristica în care sunt realizate operatiunile de comert intracomunitar cu bunuri.

Declaratia statistica Intrastat se depune în format electronic, utilizându-se aplicatiile informatice pentru transmiterea datelor puse la dispozitia operatorilor economici cu titlu gratuit de Institutul National de Statistica sau fisiere cu date a caror structura trebuie sa respecte specificatiile Institutului National de Statistica.

Prin ORDINUL PRESEDINTELUI INSTITUTULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ nr. 567 din 11 noiembrie 2014, privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri în anul 2015, publicat in M.Of. nr. 841 din 18 noiembrie 2014, s-au aprobat urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru anul 2015:
- 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri;

- 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

Conform prevederilor ordinului mentionat, operatorii economici care în cursul anului 2014 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat începând cu luna ianuarie 2015.

În cursul anului 2015 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intracomunitare de bunuri, a caror valoare cumulata de la începutul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2015.

Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat începând din luna în care valoarea cumulata de la începutul anului 2015 a expedierilor si/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
cine, declara, declaratia, instrastat

Top accesari azi

Modificari ale Codului Fiscal privind determinarea impozitului pe profit ...[6]

Comisionul datorat de angajatori Inspectoratelor Teritoriale de Munca capata regim de creanta bugetara si va fi administrat de ANAF ...[6]

Criterii pe care angajatorii trebuie sa le indeplineasca in vederea obtinerii documentelor portabile A 1 ...[6]

Modificarea Legii Contabilitatii prin Ordonanta de urgenta nr. 79 din 10 decembrie 2014 – partea a II-a...[6]

Obligatii fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa ...[6]

Taxare inversa in cazul masurilor de simplificare ...[6]

In atentia persoanelor fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor! ...[5]

Precizari privind timbrul de mediu pentru autovehicule ...[5]

Cand si cum inregistram diferentele de curs aferente conturilor bancare sau contului de casa in valuta?...[5]

Instructiuni privind solutionarea contestatiilor impotriva actelor administrative-fiscale ...[5]

Modificari ale regimului de declarare derogatoriu ...[5]

Luni, 25 noiembrie 2013 inclusiv, termen pentru unele obligatii fiscale ...[5]

Obligatii fiscale cu termen de depunere la 15 decembrie 2014...[5]

Determinarea plafonului pentru TVA la încasare...[5]

Modificarea Legii Contabilitatii prin Ordonanta de urgenta nr. 79 din 10 decembrie 2014 – partea a III-a...[5]

Calculul si restituirea timbrului de mediu ...[5]

Modificare si completare a reglementarilor contabile: Partea II-a...[5]

Declaratia informativa privind dividendele acordate actionarilor...[5]

ANAF a publicat in Ordinul privind angajarea raspunderii in solidar a administratorilor care au provocat insolventa unei firme. Vezi ce va urmari Fiscul la co...[4]

Obligatiile fiscale ale platitorilor de venituri cu regim de retinere la sursa ...[4]