Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 3
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Obligatia operatorilor economici inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoarea adaugata de a transmite informatiile statistice Intrastat
Publicat: 09 decembrie 2014


Potrivit LEGII nr. 422 din 22 noiembrie 2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata īn M.Of. nr. 967 din 4 decembrie 2006, operatorii economici īnregistrati īn Romānia īn scopuri de taxa pe valoarea adaugata care expediaza bunuri īntr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care primesc bunuri dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sunt responsabili, conform regulamentelor Uniunii Europene, cu furnizarea informatiilor statistice Intrastat.

Aceasta obligatie revine operatorilor economici care:
- efectueaza comert intracomunitar cu bunuri
- realizeaza o valoare a acestuia ce depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

Obligatiile operatorilor economici īnregistrati īn Romānia īn scopuri de taxa pe valoarea adaugata care realizeaza schimburi intracomunitare cu bunuri:
- sa cunoasca pragurile valorice stabilite anual de Institutul National de Statistica pentru furnizarea informatiilor statistice Intrastat pe cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.
- sa declare separat introducerile si expedierile de bunuri, conform prevederilor din regulamentele Uniunii Europene referitoare la statisticile de comert intracomunitar, pe baza declaratiei statistice Intrastat, elaborata de Institutul National de Statistica.
Procedura de transmitere a informatiilor statistice

Declaratia statistica Intrastat completata se transmite lunar la Institutul National de Statistica la termenul stabilit prin normele de completare.

Perioada de referinta luata īn considerare pentru completarea declaratiei statistice Intrastat este luna calendaristica īn care sunt realizate operatiunile de comert intracomunitar cu bunuri.

Declaratia statistica Intrastat se depune īn format electronic, utilizāndu-se aplicatiile informatice pentru transmiterea datelor puse la dispozitia operatorilor economici cu titlu gratuit de Institutul National de Statistica sau fisiere cu date a caror structura trebuie sa respecte specificatiile Institutului National de Statistica.

Prin ORDINUL PRESEDINTELUI INSTITUTULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ nr. 567 din 11 noiembrie 2014, privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri īn anul 2015, publicat in M.Of. nr. 841 din 18 noiembrie 2014, s-au aprobat urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru anul 2015:
- 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri;

- 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

Conform prevederilor ordinului mentionat, operatorii economici care īn cursul anului 2014 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat īncepānd cu luna ianuarie 2015.

Īn cursul anului 2015 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intracomunitare de bunuri, a caror valoare cumulata de la īnceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2015.

Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat īncepānd din luna īn care valoarea cumulata de la īnceputul anului 2015 a expedierilor si/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
cine, declara, declaratia, instrastat

Top accesari azi

Joi, 25 iulie 2013, termen pentru unele obligatii fiscale...[2]

Obligatii legale referitoare la activitatea zilierilor...[2]

Conditiile pentru ca un venit sa fie recunoscut ca venit din vanzarea marfurilor...[2]

Obligatii scadente astazi 10 decembrie 2014...[2]

Cine a depus Declaratia 221 pana la 27.05.2013, trebuie sa o depuna din nou pana la 25.06.2013 ā€“ urmare a modificarilor aduse de Legea 168/2013 ...[2]

Codul Fiscal rescris este aproape gata, dar nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014...[1]

Modificari privitoare la TVA dupa 1 ianuarie 2015...[1]

Cum se efectueaza revocarea accesului la serviciul de depunere online de titularul certificatului...[1]

Modificari ale Codului Fiscal: impozitul pe profit si pe venitul microintreprinderilor ...[1]

ANAF va verifica periodic contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA considerati cu risc crescut...[1]

Ordin privind valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2012...[1]

Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugata ...[1]

Declaratia 311 - documentar fiscal ...[1]

Cum pot accesa Dosarul Fiscal ANAF? ...[1]

Marti, 25 februarie 2014 inclusiv, termen pentru unele obligatii fiscale ...[1]

Vineri, 30 mai 2014, ultima zi pentru depunerea bilanturilor īntocmite pentru anul 2013...[1]

Termenul de depunere a declaratiilor fiscale pentru obligatiile aferente lunii noiembrie 2014 – este 22 decembrie 2014 ...[1]

Obligatii declarative cu termene in luna aprilie 2013 ...[1]

Ce obligatie are angajatorul la incheierea unui contract de munca...[1]

Important! Obligatii fiscale ale sediilor permanente in Romania (se aplica cu 1 iulie 2013)...[1]