Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 1
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Obligatia operatorilor economici inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoarea adaugata de a transmite informatiile statistice Intrastat
Publicat: 09 decembrie 2014


Potrivit LEGII nr. 422 din 22 noiembrie 2006 privind organizarea si functionarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, publicata īn M.Of. nr. 967 din 4 decembrie 2006, operatorii economici īnregistrati īn Romānia īn scopuri de taxa pe valoarea adaugata care expediaza bunuri īntr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care primesc bunuri dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sunt responsabili, conform regulamentelor Uniunii Europene, cu furnizarea informatiilor statistice Intrastat.

Aceasta obligatie revine operatorilor economici care:
- efectueaza comert intracomunitar cu bunuri
- realizeaza o valoare a acestuia ce depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

Obligatiile operatorilor economici īnregistrati īn Romānia īn scopuri de taxa pe valoarea adaugata care realizeaza schimburi intracomunitare cu bunuri:
- sa cunoasca pragurile valorice stabilite anual de Institutul National de Statistica pentru furnizarea informatiilor statistice Intrastat pe cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.
- sa declare separat introducerile si expedierile de bunuri, conform prevederilor din regulamentele Uniunii Europene referitoare la statisticile de comert intracomunitar, pe baza declaratiei statistice Intrastat, elaborata de Institutul National de Statistica.
Procedura de transmitere a informatiilor statistice

Declaratia statistica Intrastat completata se transmite lunar la Institutul National de Statistica la termenul stabilit prin normele de completare.

Perioada de referinta luata īn considerare pentru completarea declaratiei statistice Intrastat este luna calendaristica īn care sunt realizate operatiunile de comert intracomunitar cu bunuri.

Declaratia statistica Intrastat se depune īn format electronic, utilizāndu-se aplicatiile informatice pentru transmiterea datelor puse la dispozitia operatorilor economici cu titlu gratuit de Institutul National de Statistica sau fisiere cu date a caror structura trebuie sa respecte specificatiile Institutului National de Statistica.

Prin ORDINUL PRESEDINTELUI INSTITUTULUI NAŢIONAL DE STATISTICĂ nr. 567 din 11 noiembrie 2014, privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intracomunitar cu bunuri īn anul 2015, publicat in M.Of. nr. 841 din 18 noiembrie 2014, s-au aprobat urmatoarele praguri valorice Intrastat pentru anul 2015:
- 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri;

- 500.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri.

Conform prevederilor ordinului mentionat, operatorii economici care īn cursul anului 2014 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene, a caror valoare anuala, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri, depaseste valoarea pragurilor Intrastat stabilite, trebuie sa completeze si sa transmita la Institutul National de Statistica declaratii statistice Intrastat īncepānd cu luna ianuarie 2015.

Īn cursul anului 2015 pot deveni furnizori de date Intrastat si alti operatori economici care realizeaza schimburi intracomunitare de bunuri, a caror valoare cumulata de la īnceputul anului depaseste pragurile Intrastat pentru anul 2015.

Acesti operatori economici trebuie sa completeze si sa transmita declaratii statistice Intrastat īncepānd din luna īn care valoarea cumulata de la īnceputul anului 2015 a expedierilor si/sau a introducerilor intracomunitare de bunuri depaseste pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele doua fluxuri, expedieri si, respectiv, introduceri de bunuri.
cine, declara, declaratia, instrastat

Top accesari azi

Perioada fiscala a taxei pe valoarea adaugata ...[5]

Marti, 25 iunie 2013, termen limita pentru unele obligatii fiscale ...[5]

Cine intocmeste si depune Situatiile financiare anuale īncheiate la 31 decembrie 2013 pana la 30 mai 2014 ...[5]

Joi, 28 februarie 2013, termen unic pentru Declaratia 205 ...[5]

25 ianuarie 2014: Termen limita de comunicare a pro-ratei pentru calculul TVA deductibila ...[5]

Atentie! Luni, 3 martie 2014, termen limita pentru depunerea declaratiei de inactivitate...[5]

Regimul fiscal al tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor ...[5]

Procedura obtinerii certificatului de atestare fiscala...[4]

IMM-urile vor primi pana la 200.000 euro pentru investitii daca angajeaza 7 persoane...[4]

Reglementari privind restituirea timbrului de mediu ...[4]

Vineri, 31 ianuarie 2014 inclusiv, termen pentru unele obligatii fiscale ...[4]

Luni, 25 februarie 2013, termen limita pentru Declaratiile 392A si 392B ...[4]

Determinarea plafonului pentru TVA la īncasare...[4]

Reglementari fiscale cu aplicabilitate de la 1 septembrie 2013 ...[4]

Obligatii declarative cu termene in luna martie 2014 ...[4]

Modificari aduse Codului Fiscal aplicabile cu 1 septembrie 2013 - TVA...[4]

ANAF va inregistra din oficiu in scopuri de TVA persoanele impozabile cu cifra de afaceri de peste 220.000 lei...[4]

Acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii ...[4]

Numarul de evidenta a platii se utilizeaza pentru plata amenzilor si a diferentelor de impozite...[4]

Regimul impozitarii exploatarii unor resurse naturale...[4]