Mobil
Descarca 112 | Depune 112 | Verifica 112 | COR 2014 | CAEN 2014 | Cod Fiscal 2015 | Revisal     Notificare prin email  Notificare prin facebook  Notificare prin Google Plus  Notificare prin twitter  Notificare prin RSS  Notificare Calendar Obligatii fiscale prin Google Calendar/SMS         Useri online Online: 1
   
 
    Acasa   Programe Noutati Legislatie TVA Fiscalitate Salarizare Contabilitate Diverse Documente Intrebari?  
 
Impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale
Publicat: 28 ianuarie 2013


In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52/23.01.2013, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 6/2013, privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatarii resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

Activitati supuse impozitarii
Incepand cu data de 1 februarie 2013, se instituie impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale pentru urmatoarele activitati:
- exploatarea forestiera, cod CAEN 0220;
- extractia carbunelui superior, cod CAEN 0510;
- extractia carbunelui inferior, cod CAEN 0520;
- extractia petrolului brut, cod CAEN 0610;
- extractia minereurilor feroase, cod CAEN 0710;
- extractia minereurilor de uraniu si toriu, cod CAEN 0721;
- extractia altor minereuri metalifere neferoase, cod CAEN 0729;
- alte activitati extractive, cod CAEN 0811, 0812, 0891, 0892, 0893 si 0899.


Obligatie
Au obligatia sa plateasca impozitul pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, operatorii economici, inclusiv filialele acestora si/sau operatorii economici apartinand aceluiasi grup de interes economic, care desfasoara activitatile prevazute mai sus. Impozitul se datoreaza si de catre operatorii economici care au licente de exploatare a resurselor mentionate, dar a caror activitate principala nu corespunde acestor coduri CAEN.

Pentru activitatea de exploatare forestiera, impozitul se datoreaza de catre operatorii economici care exploateaza masa lemnoasa in baza unei autorizatii de exploatare.


Definitie
Grupul de interes economic (GIE) reprezinta o asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituita pe o perioada determinata, in scopul inlesnirii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al imbunatatirii rezultatelor activitatii respective.

Grupul de interes economic este persoana juridica cu scop patrimonial, care poate avea calitatea de comerciant sau necomerciant.


Cota de impozitare, procedura de calcul si declararea impozitului
Cota de impozit pe veniturile din activitatile de exploatare a resurselor naturale, altele decat gazele naturale, este 0,5% si se aplica asupra veniturilor obtinute de operatorii economici, care sunt luate in considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv veniturilor din activitatile principale pentru operatorii care aplica reglementarile contabile conforme cu standardele internationale de raportare financiara.

Pentru operatorii economici, sumele aferente impozitului, reprezinta cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil, in conditiile prevederilor Codului Fiscal.

Calcularea, declararea si plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-a calculat acesta.

Impozitul stabilit prin acest act normativ reprezinta venit la bugetul de stat, se administreaza de catre ANAF, potrivit OG nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si se aplica pana la 31 decembrie 2014, inclusiv.

Important!
Modelul si continutul declaratiei privind impozitul se stabilesc prin Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei.


Sursa: www.finantevalcea.ro
impozit, resurse, naturale, carbune, minereuri, februarie, 2013, extractive





Top accesari azi

TVA de 9 la suta se aplica de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vandute integral ...[2]

Codul Fiscal rescris este aproape gata, dar nu va intra in vigoare la 1 ianuarie 2014...[1]

Scaderea TVA la 9 la suta la serviciile all-inclusive va avea un impact pozitiv pentru toata industria turistica ...[1]

Ordin privind valoarea sumei lunare indexate care se acordă sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2012...[1]

Finantele au publicat marti in Monitorul Oficial patru modificari in domeniul financiar contabil. Vezi care sunt acestea...[1]

Modificari privitoare la TVA dupa 1 ianuarie 2015...[1]

Raspunderea solidara in cazul recuperarii creantelor fiscale...[1]

Numarul de evidenta a platii se utilizeaza pentru plata amenzilor si a diferentelor de impozite...[1]

Contabilitatea unui PFA...[1]

Reglementari fiscale privind activitatile desfasurate de intreprinderea individuala/persoana fizica autorizata ...[1]

IMM-urile vor primi pana la 200.000 euro pentru investitii daca angajeaza 7 persoane...[1]

Un nou formular 012 Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit...[1]

Reguli privind exercitarea dreptului de deducere a TVA in cazul aplicarii sistemului TVA la incasare ...[1]

Regimul caselor de marcat electronice fiscale - obligatiile care revin contribuabililor utilizatori ai AMEF si activitatile exceptate...[1]

Astazi, 6 februarie 2015 termen limita pentru 092...[1]

Precizari referitoare la numarul de evidenta a platii ...[1]

Situatiile financiare din 2015 vor fi intocmite dupa noi reglementari. Vezi care sunt modificarile fata de anul trecut, ce principii contabile sunt recunoscute ...[1]

Modificari privind esalonarile la plata ...[1]

Important! In atentia contribuabililor care au obligatia de depunere a formularului 394! ...[1]

De la 1 ianuarie 2014, sistemul TVA la incasare este optional ...[1]